Πολιτικό – Πολιτιστικό Διήμερο 9-10 Ιουλίου – Κήπος Πάντειου Πανεπιστημίου

“Πώς θα ξαναβαφτίσουμε τις πυρκαγιές;”
Ελευθερία – Ισότητα – Χειραφέτηση
Νέοι – νέες για ένα Σύγχρονο Κομμουνιστικό Σχέδιο

Οι Νέοι/ Νέες για ένα Σύγχρονο Κομμουνιστικό Σχέδιο διοργανώνουμε το πρώτο μας πολιτικό – πολιτιστικό διήμερο στις 9-10 Ιούλη, στον κήπο του Παντείου. Σε μια περίοδο που χαρακτηρίστηκε από το συνδυασμό των επιπτώσεων της πανδημίας με την επίθεση του κεφαλαίου στα δικαιώματα και τις ζωές μας, αναζητούμε τις υπόγειες διαδρομές της νεολαιίστικης αμφισβήτησης, αναδεικνύουμε τους προβληματισμούς και επιχειρούμε να συζητήσουμε τις απαντήσεις για την υπέρβαση της υπάρχουσας κατάστασης. Όλο το προηγούμενο διάστημα οι νέοι και οι νέες βρεθήκαμε στο στόχαστρο της κυβερνητικής επίθεσης και προπαγάνδας, ταυτόχρονα, όμως, γεννήθηκαν οι αντιστάσεις και οι αγώνες μας. Από τις μαθητικές καταλήψεις μέχρι τις διαδηλώσεις κατά της αστυνομικής βίας στις γειτονιές μας, η νεολαία αγωνίζεται και διεκδικεί για το παρόν και το μέλλον της.

Πιάνουμε το νήμα από τις ελπιδοφόρες διεργασίες εντός της νεολαίας για να μιλήσουμε για όλα αυτά που μας αφορούν. Σε διάλογο και κοινή πάλη και με άλλες δυνάμεις της μαχόμενης Αριστεράς αναζητούμε δρόμους για τη νικηφόρα ανασυγκρότηση του νεολαιίστικου κινήματος και τη σύνδεσή του ευρύτερα με το εργατικό και λαϊκό κίνημα. Παράλληλα, αναζητούμε προς την κατεύθυνση μιας σύγχρονης επαναστατικής και κομμουνιστικής νεολαιίστικης πρωτοπορίας, που θα αναστοχαστεί πάνω στις ήττες του παρελθόντος και θα αδράξει τις δυνατότητες της εποχής μας για ένα μέλλον της χειραφέτησης. 

Γιατί η εποχή μας απαιτεί υπερβάσεις, γιατί μπορούμε να πετύχουμε νίκες απέναντι στο σύστημα, γιατί ερχόμαστε και μπορούμε να πάρουμε τον κόσμο!

Με τη διοργάνωση του πολιτικού- πολιτιστικού διημέρου επιδιώκουμε να προβάλλουμε το συλλογικό δρόμο για τη ζωή, την καθημερινότητα, τον πολιτισμό, τη διασκέδαση, απέναντι στην ατομικό δρόμο και τον κυρίαρχο πολιτισμό της παρακμής. Στηρίζουμε και αναδεικνύουμε καλλιτέχνες και εγχειρήματα που εκφράζουν τις ανησυχίες, τις αξίες και τον πολιτισμό των «από κάτω». Το hip hop των συνοικιών μας, το λαϊκό τραγούδι της καταγωγής μας, την τέχνη που δεν της υπαγορεύονται οι στίχοι και η μουσική από τη λογική του κέρδους, του ανταγωνισμού και των κυρίαρχων πολιτισμικών προτύπων. Για να έχουν οι αγώνες και τα όνειρά μας το δικό τους soundtrack, που δε θα αφομοιώνεται από την κυρίαρχη κουλτούρα, αλλά θα αντλεί τη δύναμή του από το μέλλον.

Την πρώτη ημέρα του διημέρου, στις 09/07, συνδιοργανώνουμε με τον τομέα νεολαίας της Αριστερής Ανασύνθεσης συζήτηση με θέμα: 

«Έμφυλη καταπίεση, οικογένεια και εργασία: Το γυναικείο κίνημα μπροστά στις νέες προκλήσεις» , ώρα έναρξης 19:30.

Θα ακολουθήσει hip hop live και DJ set.

Τη δεύτερη ημέρα του διημέρου, στις 10/07, θα πραγματοποιηθεί πολιτική συζήτηση με θέμα: «Νεολαία και εργατική τάξη στη δίνη της επίθεσης: Πώς θα νικήσουν οι αγώνες μας», ώρα έναρξης 19:30.

Θα ακολουθήσει λαϊκό γλέντι με το Γιώργο Μεράντζα.