Πορεία ενάντια στις αναγκαστικές εξώσεις προσφύγων, Σάββατο 20 Ιούνη στις 14:00 στην Ομόνοια

Από την 1η Ιουνίου ξεκίνησαν οι βίαιες εξώσεις προσφύγων με βάση το σχέδιο της κυβέρνησης που ήδη είχε ψηφιστεί από τις 30 Μάρτη και του οποίου η υλοποίηση αναβλήθηκε λόγω κορονοϊού. Η κυβέρνηση, συνεχίζοντας την αντιμεταναστευτική της πολιτική, καλεί 11237 μετανάστες/ριες να εγκαταλείψουν την στέγη τους ενώ αναμένεται να ακολουθήσουν και άλλοι. Με την αλλαγή της νομοθεσίας, οι πρόσφυγες πλέον είναι υποχρεωμένοι να εγκαταλείψουν τη στέγη τους σε διάστημα 30 ημερών από την αναγνώρισή τους, τη στιγμή που πριν λάμβαναν ειδοποίηση 6 μήνες νωρίτερα. Χιλιάδες οικογένειες έχουν ήδη οδηγηθεί σε βίαιες εξώσεις υπό το πρόσχημα της αποσυμφόρησης των νησιών. Ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα πολλές οικογένειες προσφύγων έχουν οδηγηθεί και διαμένουν στην πλατεία Βικτωρίας, στην αδυναμία τους να βρουν στέγη ενώ η κυβέρνηση μετέφερε πολλούς από αυτούς στο καμπ του Ελαιώνα, παρά τη θέλησή τους.

Η απόφαση αυτή καταπατά κάθε ανθρώπινο δικαίωμα και πετά μετανάστες/ριες στο δρόμο χωρίς καμία απολύτως μεταβατική περίοδο ή στήριξη στην αναζήτηση δουλειάς και στέγης. Πολύ περισσότερο, αυτή η εγκληματική πολιτική εφαρμόζεται σε μια περίοδο που η πανδημία του κορονοϊού δεν έχει τελειώσει και αφήνει χιλιάδες προσφύγων εντελώς απροστάτευτους. Ταυτόχρονα, οι κλειστού τύπου δομές και τα camp συνεχίζουν να προσφέρουν άθλιες συνθήκες διαβίωσης σε πρόσφυγες που έφτασαν στη χώρα μας για να αποφύγουν τον πόλεμο και τη φτώχεια, αναζητώντας μια καλύτερη ζωή. Η πολιτική αυτή ενισχύει τα κυκλώματα εκμετάλλευσης των μεταναστών και θρέφει το ρατσισμό, την ξενοφοβία και το μίσος.

Απέναντι σε αυτή την επίθεση στεκόμαστε αλληλέγγυοι/ες στους πρόσφυγες. Ντόπιοι και πρόσφυγες αγωνιζόμαστε μαζί για να σταματήσουμε αυτή την πολιτική και να μπορέσουμε να ζήσουμε ειρηνικά και με αξιοπρέπεια. Απαιτούμε:

· Να σταματήσουν οι βίαιες εξώσεις. Να εξασφαλιστούν αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης για τους πρόσφυγες μέσα στις γειτονιές μας.

· Απεγκλωβισμός των προσφύγων από τα νησιά.

· Όχι σε κέντρα κλειστού τύπου κράτησης- φυλακές.

Ο Συντονισμός Δράσης και Διαλόγου Κομμουνιστικών Δυνάμεων καλεί το Σάββατο 20 Ιούνη στις 14:00 στην Ομόνοια να παλέψουμε όλοι μαζί ενάντια στις βίαιες εξώσεις.