Παμπειραϊκή-Παλλαϊκή αντεπίθεση για να μείνει το λιμάνι στα χέρια των πολιτών!

Το αίτημα για ένα δημόσιο και καθαρό λιμάνι δεν είναι ένα αίτημα που αφορά μόνο τη Πειραιώτικη κοινωνία. Είναι και θα έπρεπε είναι ένα παλλαϊκό αίτημα και η υπεράσπιση του έως τώρα είναι μια συλλογική κατάκτηση των εργαζομένων και των κατοίκων της περιοχής που θα πρέπει να συδεθεί με μια γενικότερη ενωτική πάλη τοπικών φορέων, συλλογικοτήτων, περιβαλλοντικών οργανώσεων κτλ.

Η αγωνιστική κινητοποιήση της Πέμπτης 25/6 καλείται ακριβώς τη στιγμή που πάρθηκε η πρώτη ελπιδοφόρα απόφαση για αναστολή των έργων των βυθοκορήσεων στη προβλήτα της Πειραϊκής. Την ίδια ώρα σύσσωμο το πολιτικό προσωπικό της χώρας που έφερε τη κατάσταση στον Πειραιά σε αυτό το σημείο(Ν.Δ και ΣΥΡΙΖΑ), χύνει κροκοδείλια δάκρυα είτε με κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις είτε με δήθεν ηρωισμούς προσπαθώντας να φανούν εγγυητές της περιβαλλοντικής ομαλότητας της περιοχής. Είναι οι ίδιοι που υπέγραψαν με τα δύο χέρια το Master Plan της Cosco, είναι οι ίδιοι που τους υποδέχτηκαν με χειροκροτήματα ως τους μεγάλους επενδυτές που θα φέρουν την ανάπτυξη στην περιοχή αλλά τελικά το μόνο που κατάφεραν να δημιουργήσουν μια 10ετία τώρα με τις πολιτικές τους είναι ένα τεράστιο αντιπεριβαντολογικό πείραμα και συνθήκες εργασιακής γαλέρας που εκτείνονται από το Πέραμα και τη Δραπετσώνα μέχρι τον Πειραιά και τις πιο όμορφες παράκτιες γειτονιές του.

Είναι αναγκαίο όσο ποτέ άλλοτε ένα μαζικό λαϊκό Παμπειραιώτικο αγωνιστικό Μέτωπο που θα αναδεικνύει και θα προσπαθεί να αποκαθηλώνει κάθε γραμμή του σχεδίου της Cosco. Θα μιλάει για πραγματική ανάπτυξη προς όφελος των Πειραιωτών και θα κάνει ξεκάθαρο ότι Cosco δεν σημαίνει αθρόες θέσεις εργασίας και απασχόληση για τους Πειραιώτες αλλά μισθοί πείνας, συμβάσεις-κουρελόχαρτα και αποστέρηση κάθε συλλογικού, εργασιακού δικαιώματος. Ανάπτυξη στη περιοχή του Πειραιά μπορεί να υπάρξει μόνο ένα αυτή εάν συνδεθεί με τις ανάγκες του κόσμου της εργασίας του Πειραιά, με τόνωση του εμπορικού κόσμου, με στήριξη των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, με ανάδειξη του τουριστικού και του επισιτιστικού κλάδου ως βασικούς μοχλούς ανάπτυξης της περιοχής και με ένα λιμάνι που θα αποτελεί τον αναγκαίο εμπορικό κόμβο όλης της χώρας, θα συνδέει όλες τις περιοχές του Πειραιά, θα είναι ανοιχτό και προσβάσιμο σε όλους, θα αποκτήσει χώρους αναψυχής και ψυχαγωγίας, θα διεκδικήσει περισσότερο πράσινο και θα μετατρέψει τη Παράκτια Ζώνη από εφοπλιστικό και επιχειρηματικό γκαίτο που θυσιάζει ακόμα και την ανθρώπινη υγεία προς όφελος του κέρδους σε ένα σύγχρονο, περιβαλλοντικά υγιές και όμροφο μέρος για τους Πειραιώτες και τις Πειραιώτισσες.

Ως Συντονισμός Κομμουνιστικών Δυνάμεων από την αρχή έχουμε στηρίξει όλες τις κινητοποιήσεις των κατοίκων και των φορέων της περιοχής. Η πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρου Πειραιά οφείλει να είναι η αρχή για τον όσο δυνατόν καλύτερο αγωνιστικό μετωπικό συντονισμό όλων των ριζοσπαστικών δυνάμεων του Πειραιά. Με αλληλεγγύη, ενότητα και ανυποχώρητους ενωτικούς αγώνες να ξανακερδίσουμε αυτά που μας ανήκουν.

Συντονισμός Δράσης και Διαλόγου Κομμουνιστικών Δυνάμεων Α’ και Β’ Πειραιά