Νίκη στον αγώνα των φοιτητών και της ακαδημαϊκής κοινότητας, να μην περάσει το νομοσχέδιο Κεραμέως!

Η κυβέρνηση της ΝΔ με τον πρόσφατο ανασχηματισμό της έδειξε ότι είναι αποφασισμένη να επιταχύνει τις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις σε όλα τα πεδία (εργασιακά, συντάξεις, αυτοδιοίκηση κλπ.). Η υπουργός Παιδείας, που τόση κατακραυγή έχει ξεσηκώσει με τις επιλογές της, παρέμεινε στη θέση της ακριβώς για να προχωρήσει άμεσα τις σχεδιαζόμενες αλλαγές στην εκπαίδευση.

Μετά την εξίσωση τίτλων ΑΕΙ-Κολλεγίων, που συμπιέζει τα επαγγελματικά και εργασιακά δικαιώματα όλων προς τα κάτω εντείνοντας την κατεύθυνση επανακατάρτισης και την ψήφιση του νόμου για την επαγγελματική εκπαίδευση, η Κεραμέως προχωρά σε μία «νομοθετική φυγή προς τα εμπρός» στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Επαναφέρει το ζήτημα του ορίου φοίτησης και της βάσης εισαγωγής, κινήσεις που στόχο έχουν την ιδεολογική πειθάρχηση της σπουδάζουσας νεολαίας και τον αποκλεισμό μέρους της από την τριτοβάθμια εκπαίδευση με σκοπό να διοχετευτούν στην επαγγελματική εκπαίδευση και στην εργασία.

Το νομοσχέδιο για την πανεπιστημιακή αστυνομία είναι το πρώτο που κατατίθεται και έχει ένα βαθύ κατασταλτικό και ιδεολογικό στόχο. Να διαλύσει ό,τι απέμεινε από το ελληνικό πανεπιστήμιο, ό,τι είχαν κατοχυρώσει οι αγώνες της προοδευτικής ακαδημαϊκής κοινότητας, και πρώτα από όλα των φοιτητών σε όλη την μεταπολίτευση. Η επίθεση αυτή αφορά όλη την κοινωνία, με πρόσχημα την «ανομία» είναι επίθεση στο χαρακτήρα του δημόσιου πανεπιστημίου, την ελεύθερη διακίνηση των ιδεών και στις συλλογικές πρακτικές εντός των πανεπιστημίων.

Για να ανατραπεί η επίθεση χρειάζεται η πιο πλατιά σύγκλιση των κοινωνικών δυνάμεων που συναποτελούν την ακαδημαϊκή κοινότητα: φοιτητές, μεταπτυχιακοί – διδακτορικοί, εργαζόμενοι/ες στο πανεπιστήμιο, η προοδευτική μερίδα των μελών ΔΕΠ. Χρειάζεται κοινή δράση των συλλογικών φορέων τους παρά τις δυσκολίες κινητοποίησης λόγω της επιδημίας. Χρειάζεται να ανοιχτεί το ζήτημα και στην υπόλοιπη κοινωνία. Μέσα σε αυτή την κίνηση και για να την ενδυναμώσει χρειάζεται και η μετωπική δράση των δυνάμεων της αριστεράς στα πανεπιστήμια.

Για αυτό, ο συντονισμός συλλογικών φορέων που επιτυγχάνεται κατά τόπους είναι ελπιδοφόρος. Οι πρώτες κινητοποιήσεις είναι μαζικές παρά τις δυσκολίες της πανδημίας. Η κοινή δράση όλων των δυνάμεων της αριστεράς στο πλαίσιο των συλλογικών φορέων φοιτητών και μελών ΔΕΠ είναι σημαντική, πρέπει να συνεχιστεί και να βαθύνει χωρίς τις ταλαντεύσεις που εμφανίστηκαν σε δυνάμεις το προηγούμενο διάστημα. Ο αγώνας αυτός είναι δύσκολος, θα χρειαστεί διάρκεια και επιμονή. Είναι όμως ο αγώνας για ένα άλλο ζωντανό πανεπιστήμιο, δημόσιο και δωρεάν, με ελεύθερη διακίνηση ιδεών, με συλλογικές κινηματικές πρακτικές.

Άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου Κεραμέως

Καμία σκέψη για καταστολή των φοιτητικών κινητοποιήσεων

Αγώνας μαζικός και ενωτικός για δημόσιο, δωρεάν και δημοκρατικό πανεπιστήμιο

Συντονισμός Δράσης και Διαλόγου Κομμουνιστικών Δυνάμεων