Αποχαιρετισμός στον Γιώργο Δελαστίκ

Έφυγε χθες 15 Οκτώβρη μετά από άνιση μάχη με χρόνια ασθένεια, ο σύντροφος Γιώργος Δελαστίκ, αγωνιστής της αριστεράς και του κομμουνιστικού κινήματος, συγγραφέας και δημοσιογράφος. Με τις παρακάτω λέξεις θέλουμε να αποχαιρετήσουμε έναν άνθρωπο που τίμησε τις ιδιότητες που έφερε, όσο λίγοι..

Όσοι είχαμε τη τύχη να τον γνωρίζουμε, δεν μπορούμε να ξεχάσουμε την ευγενική και βαθιά συντροφική του φυσιογνωμία και ασφαλώς την σε βάθος γνώση των γεωπολιτικών θεμάτων και των διεθνών εξελίξεων. Υπέρμαχος της ανεξάρτητης δημοσιογραφίας, παράσημο, το οποίο πλήρωσε με δύο απολύσεις από τις εφημερίδες Πρώτη το 1989 και Καθημερινή το 2007. Η στάση του ως δημοσιογράφου τόσο στο περιοδικό και στη συνέχεια στην εφημερίδα ΠΡΙΝ, αλλά και σε όλα τα έντυπα και τους σταθμούς που εργάστηκε, ενέπνευσε νέους δημοσιογράφους, λειτουργώντας ως πρότυπο για την υπεράσπιση της ελευθερίας του λόγου και της πραγματικής και ανυπόταχτης δημοσιογραφίας. Το πλούσιο συγγραφικό και δημοσιογραφικό του έργο, συνέβαλαν και θα εξακολουθήσουν να συμβάλουν στην υπεράσπιση των λαϊκών δικαιωμάτων. 

Παρέμεινε μέχρι το τέλος της ζωής του, στις γραμμές του κομμουνιστικού κινήματος, προσπαθώντας να φέρει τα σχέδια του αύριο πιο κοντά στις ανάγκες του σήμερα με γνώμονα τη μαρξιστική σκέψη. Φοιτητής στο πολυτεχνείο Πάτρας έγινε μέλος της ΚΝΕ και του ΚΚΕ από το οποίο αποχώρησε το 1989 διαδραματίζοντας ενεργό ρόλο στη δημιουργία του ΝΑΡ και των μετωπικών προσπαθειών της κομμουνιστικής και αντικαπιταλιστικής αριστεράς. Η στάση και το ήθος του αποτελούν οδηγό για τον τρόπο με τον οποίο η έννοια και η ιδιότητα των κομμουνιστών, αποκτούν υπόσταση, σάρκα και οστά. Πρωτοπόρος και πεισμένος στην προσπάθεια συγκρότησης ενός σύγχρονου κομμουνιστικού σχεδίου και προγράμματος, με καθοριστική συμβολή σε αυτήν την προσπάθεια. 

Το κενό που αφήνει πίσω του δυσαναπλήρωτο, ειδικά σε μια εποχή που τα fakenews και η εξαρτημένη δημοσιογραφία αποτελούν ένα από τα βασικά θέματα δημοκρατίας των ημερών μας. Για εμάς ο Γιώργος Δελαστίκ θα συντροφεύει πάντα τις μελέτες. τις προσπάθειες, τους αγώνες και τα άλματα για την κοινωνική χειραφέτηση. 

Συντονισμός Δράσης και Διαλόγου Κομμουνιστικών Δυνάμεων